1398/12/21-23:12:45
پیشنهادات انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران در آستانه پاندمی و همه گیری جهانی بیماری COVID-19
انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران در آستانه اعلام پاندمی و همه گیری جهانی COVID-19 پیشنهادات خود را طی نامه ای به کمیته اپیدمیولوژی COVID-19 اعلام کرد.

به نظر می رسد ابعاد گسترده این بیماری هر روز بیش از پیش برای جهانیان آشکار می شود و در آستانه نزدیک شدن کشور چین، به عنوان منشاء بیماری، به کنترل بیماری، اعلام پاندمی توسط سازمان جهانی بهداشت، قابل تأمل است.
پیشنهادات ذیل از سوی انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران، به عنوان یک راهکار جهانی به شرح ذیل مطرح می شود:

1-استفاده از سامانه های هوشمند ارزیابی خطر مبتنی بر وب و نرم افزارهای موبایل جهت ارزیابی فردی. متاسفانه سامانه طراحی شده در کشور فاقد کارآیی لازم در راستای کنترل همه گیری است.
2- این سامانه هوشمند باید در مورد افراد با خطر کم، با تاکید بر اینکه در حال حاضر خطر وجود بیماری اندک است و ممکن است فرد ناقل بوده و یا در آینده مبتلا شود، ضمن ارایه توصیه های پیشگیرانه، این افراد را به ارزیابی مجدد در سامانه به صورت روزانه دعوت نماید و سامانه امکان این ارزیابی را فراهم آورد. این امکان در سامانه سلامت طراحی شده در کشور، در حال حاضر موجود نیست.
3- در خصوص افراد علامت دار، ارزیابی بیشتر و در مرحله بعد، مبتنی بر سامانه، ادامه یابد و متغیرهای تعیین کننده سابقه تماس، محل سکونت فعلی و دیگر علائم تعیین کننده شدت بیماری پرسش شود‌. وجود امکانات Geolocation در سامانه در این مرحله ضروری است. توصیه های مراقبت در منزل و پیشگیری از ابتلاء دیگران و مراجعه مجدد به سامانه و ارسال پیامک جهت پیگیری مراجعه مجدد به سامانه جهت ارزیابی شدت علائم در طول زمان برای این افراد ضروری است.
4- افراد دارای علائم شدیدتر و نیازمند مشاوره با پزشک باید ابتدا در سامانه با پزشکان داوطلب ثبت نام کرده در سامانه مشاوره نمایند. سامانه باید امکان ثبت نام و تأیید پزشکان و دیگر مراقبان سلامت داوطلب خدمت رسانی بر اساس سامانه را داشته باشد و بر حسب محل سکونت افراد، هر فردِ دارای علامت شدید به پزشک نزدیک محل سکونت مرتبط شود تا مشاوره برخط لازم را دریافت کرده و به صورت فعال پیگیری شود.
5- سامانه در مورد افراد مبتلا با علائم شدید باید امکان تعیین وقت غیر حضوری از نزدیک ترین مرکز درمانی ارائه کننده خدمت را فراهم آورده و یا با تیم های داوطلب ارائه خدمات سیار جهت نمونه گیری از بیماران در منزل مرتبط
باشد. نمونه گیری و تحویل دارو در اسرع وقت درب منزل و یا با مراجعه با تعیین وقت قبلی و بدون معطلی در فضای درمانگاهی و بیمارستانی باید مبنا قرار گیرد. این اقدام مواجهه بیمارستانی به عنوان یکی از مهمترین مکان های انتقال را کنترل خواهد کرد.
6- امکان ارائه خدمت توسط تیم های داوطلب شامل پزشک، مراقب سلامت و آزمایشگاه های داوطلب غیر دولتی می بایست فراهم شده و مشارکت بخش خصوصی در این فرایند فراهم شود. سازمان های بیمه گر باید نسبت به عقد قرارداد با این گروه ها حداقل تا پایان پاندمی اقدام کرده و جهت تسویه هزینه ها را به صورت هفتگی تعهد نمایند.
7- توزیع اقلام محافظت فردی با اولویت برای پزشکان و مراقبان سلامت، بیماران و مراقبان بیماران و سپس افراد غیر مبتلا پس از ثبت نام در همان سامانه می بایست به عنوان تشویق افراد برای مراجعه به سامانه در نظر گرفته شود.
8- سامانه باید قابلیت ارایه گزارش های خودکار آماری، با قابلیت به روز رسانی آنی و ترسیم نقشه های توزیع جغرافیایی و تعیین روند و مسیر انتقال بیماری را داشته باشد. این گزارشات باید به صورت برخط و در اختیار عموم باشد.
9- قرنطینه اجباری افراد مبتلا و علامت دار و جداسازی افراد سالم خانواده از ایشان باید با مدیریت جدی و در صورت لزوم انتظامی صورت پذیرد.
10- تب سنجی و ارزیابی علائم بیماری در هر مکان عمومی دارای رفت و آمد در طول روز باید انجام شده و قرنطینه اجباری افراد مبتلا که در مکان های عمومی حاضر شده اند باید صورت پذیرد.
11- خطاهای رایج که به سادگی می تواند منجر به انتقال بیماری به افراد سالم شود، باید در اکثر ساعات شبانه روز در رسانه ها به ویژه صدا و سیما آموزش داده شود و صرفاً به موارد معمول بسنده نشود.
12- حالت فوق‌العاده مربوط به بیماری در کشور اعلام و تا زمان کنترل بیماری ادامه یابد.
13-جلسات روزانه با هدف بررسی دقیق ابعاد واقعی بیماری به ریاست شخص ریاست محترم جمهوری باید به عنوان یک مبنای حداقلی از توجه به این مشکل جهانی مد نظر قرار گیرد. در این مهم استفاده از تمامی منابع اطلاعاتی و ارایه آمار واقعی و شفاف جهت روشن ساختن مسیر اصلی اقدامات ضروری، کلیدی است و مسئولان از کوچک نشان دادن موضوع باید به جد اجتناب نمایند.
14- قرنطینه افراد ترخیص شده از بیمارستان و استفاده از مکان های خاص مانند هتل ها، باشگاه ها و اماکن عمومی دیگر جهت جداسازی این افراد باید در نظر گرفته شود.
15- عزم جدی در تهیه و تامین آزمون های سریع آزمایشگاهی در سطح ملی در این فرایند جهت ارزیابی سریع جمعیت، نیز می بایست در نظر گرفته شود.
مجددا انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران آمادگی خود را در همراهی در هر یک از موارد پیشنهادی و فراتر از آن را اعلام می نماید.

انجمن علمی پزشکی اجتماعی ایران
21 اسفند 98 - ساعت 23:00